Van oud naar nieuw in één week tijd! – Volterra & Waregem

Zoals de titel van dit artikel al doet vermoeden, van oud naar nieuw in één week, doelt op de grote veranderingen die de afgelopen periode hebben plaatsgevonden.

Dat oude, dat kwam ik tegen in de World Cup van Volterra. Dat nieuwe, dat liet ik een week later zien in Waregem. In onderstaande nieuwsbrief lees je er alles over.

1. Het oude in World Cup #2 Volterra (ITA)

* Foto: Bovenaan de stijle klim in Volterra met de leiderstrui (kwart finale)

In het weekend van 16-17 juni werd er in Italië gestreden om de tweede ronde van de World Cup. In het idyllische Volterra finishte ik op een 3e plaats en nam daarmee samen met de Fransman Lorenzo Serres een grote voorsprong in het algemeen klassement. Met een gedeelde eerste plaats (beide 90 punten, nr 3 op 50 punten achterstand) en het laatste resultaat wat leidend is, zal de Fransman in de volgende World Cup de leiderstrui dragen.

Maar wat was nou dat oude van Volterra? Ja het stadje, dat was ook oud. Maar kijk ik naar mijn manier van koersen en de gedachtes die daarbij naar boven kwamen. Dan is dat waar ik op doel met ‘oud’. Vanuit het verleden heb ik mijzelf een manier aangeleerd om om te gaan met tegenslagen, om die pijn te verzachten bedacht ik daar een omweg voor. Die omweg kwam in Volterra weer naar boven. In plaats van uit te gaan van mijn kracht, kwaliteiten en skills die mij zouden helpen van P4 naar P1 te brengen koos ik voor het tegenovergestelde. Ik twijfelde, was niet vastberaden genoeg en liet kansen liggen. Op power en wilskracht trok ik mijzelf volledig leeg en finishte ik als 3e.

Na de wedstrijd voelde ik direct dat ik niet tevreden was, op dat moment nog geen duidelijk inzicht over waar het m in zou moeten zitten. Nu, achteraf, vallen zaken op z’n plek en zie ik mogelijkheden tot verbetering.

2. Het nieuwe in Festival #1 Waregem (BEL)

* De glimlach op mijn gezicht verraadt de terechte blijdschap 

De vraag die natuurlijk blijft hangen is, wat is dan het nieuwe in Waregem? Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer ik in winnende positie lig ik er alles aan doe (en goed doe) om die positie vast te houden. Lig ik in ‘verliesende’ positie (zoals in Volterra) dan gaat er het e.e.a. mis en haal ik er niet het maximale uit.

Door begeleiding van Jos Schlangen, mijn systeemcoach, komen we samen tot deze bevindingen en zet hij mij in een wedstrijd als Waregem voor een flinke uitdaging. Elke heat die ik start vanuit 3 of 4 beginnen, rust bewaren, ontspannen blijven, bij jezelf blijven en uitgaan van je kracht om op die manier jezelf naar voren te rijden.
Ik kan je vertellen, als je een (verkeerd) patroon al zo lang uitvoert, dan is het best intens dit ineens onder ogen te moeten komen. Met wat haperingen en een zeer moeizaam begin herpak ik mij subliem en rij ik in alle heats vanuit P3 of P4 naar voren en plaats ik mij voor de finale. Ook in de finale start ik niet vanuit de koppositie maar wacht ik twee rondes (van de in totaal 3) met mijn aanval. Als ik mijn aanval eenmaal met 100% overtuiging inzet passeer ik de concurrentie moeiteloos en rijd ik met een flinke voorsprong solo naar de overwinning.

Een droom scenario en deze dan ook nog eens impressionantuitgevoerd, zoals een van de Belgische supporters het zo mooi omschreef. “Het leek wel of het geen moeite kostte, zo makkelijk, zo explosief, zo impressionant”.
Voor mij een fantastische dag met hele mooie inzichten en de bevestiging dat ik ook vanuit positie 3 of 4 heel sterk ben en op die manier de wedstrijd kan winnen. Daarnaast trots op de overwinning op mijzelf, om het aan te durven een oud patroon op te zoeken, te herstellen en beter te maken!

Even een korte toelichting op de Festivals. Dit zijn wedstrijden welke worden georganiseerd door dezelfde organisator als de World Cup. Door de vele vraag vanuit de steden is het niet mogelijk om van alle events een World Cup te maken. Om deze wedstrijden dan toch een bestaansrecht te geven is er vanaf 2018 de Festivals in het leven geroepen. Dit jaar zijn dat er 3 welke gezien kunnen worden als het kleine broertje van de World Cup.

3. Wat staat er verder op de planning?

* hoog in de Red Bull corner tijdens het festival in Waregem (Bel) 

De ontwikkelingen in Waregem konden niet beter gepland worden. Met nog 3 weken tot het Europees Kampioenschap en de 3e ronde van de World Cup heb ik nog een flinke stap voorwaarts gezet in mijn progressie.
De komende drie weken zal ik werken aan een aantal details om in het weekend van 27-28 juli te strijden voor de EK titel en de volgende World Cup!

27 juli: Europees Kampioenschap Graz (AUT)
28 juli: World Cup Eliminator Graz (AUT)