Terugblik op 4e plaats WK China!

Na het behalen van de World Cup (de meest constante renner over 7 wereld beker wedstrijden) stond ook het Wereld Kampioenschap (een ééndaagse wedstrijd waarbij de winnaar zich tot Wereld Kampioen bekroont) op de agenda. Vorige week vrijdag, 9 november, ging het WK in Chengdu (China) van start.

Attention! SMOG…

Foto: EGO-promotion

Alleen China was al een op zichzelf staande ervaring. De Jetlag verteerde ik goed. Met wat zoekwerk vond ik ook tussen het meters lange buffet van het hotel mijn westerse voedsel. Wat ik er echter niet vond was de Nederlandse frisse lucht. De smog meter stond 5 dagen lang in het dieprode gebied. In de atleten shuttle hoorde ik niet alleen mijzelf maar vele andere hoesten, puffen en kuchen.. Met veel zorg voor het lichaam kreeg ik het dan toch voor elkaar om fit op de wedstrijddag te verschijnen.

Het wedstrijd verloop

Foto: EGO-Promotion

Midden in de stad, in een park, had de UCI een uitdagend parkoers gebouwd. Een snelle start zou van belang zijn. Maar nog beter, als eerste de startbaan mogen kiezen. Dat betekent een snelle kwalificatie neerzetten. Die liep bij mij wat minder, iets te veel kleine foutjes met veel tijdverlies als gevolg.

Na een super goede, sterke en tactische halve finale plaatste ik mij in de grote finale. Daar moest ik door mijn mindere kwalificatie aan de buitenkant starten.

Met de start pakte ik al wel direct een plaats terug, ik lag op 3 en wist dat ik mij op het volgende gedeelte van het parkoers koest moest houden. De kans afwachten en hem er dan vol overtuiging tussen zetten. Dat deed ik, maar leverde mij niets op. Ook mijn tweede aanval zorgde niet voor het gewenste resultaat en verloor daardoor zelfs een plek. Vanuit P4 zag ik de 3 fransen (jawel, ik stond met 3 fransen in de finale) voor mij de finish passeren.

Waarom een WK een WK is…

Foto: EGO-Promotion

Het woord zegt het al, wereldkampioen. Dat betekent dat je in mijn geval harder fietst dan een ander en daardoor de allerbeste van de wereld bent. Het klinkt zo simpel, maar op het moment-supreme jouw fysieke capaciteit volledig kunnen tonen. Daar gaat veel voorbereiding aan vooraf.

Het WK in China heeft mij laten zien dat ik er dicht tegenaan zit maar het nog net niet naar mijn hand weet te zetten. Ik ben een aantal zeer waardevolle inzichten rijker waar ik komend jaar hard mee aan de slag ga.

Ik kijk terug op een onwijs geslaagd seizoen. In (bijna) alle wedstrijden waar ik aan de start stond heb ik het podium gehaald. Ik ben Nederlands Kampioen geworden, ik heb het World Cup klassement gewonnen en het VANECK Racing team opgebouwd tot een internationaal niveau.

Komende dinsdag vlieg ik naar Brazilië voor World Cup ronde 7 van 7. De allerlaatste wedstrijd van een fantastisch eerste seizoen met VANECK Racing. Aan iedereen die hiervan deel uit maakt, bedankt! Besef dat een deel van die medaille toe te rekenen is aan jouw inzet/support/steun!

NOS Sport heeft aandacht voor mijn sport!

Klik op de afbeelding om rechtstreeks naar De beelden van de NOS te gaan! (Foto: EGO-Promotion)