Derde plaats in World Cup en het klassement

Afgelopen weekend was het stadscentrum van Graz het decor voor de finale van het World Cup seizoen. Met de top drie dicht bij elkaar in het klassement zou het een spannende afsluiting gaan worden.

Foto: City mountainbike

3e plaats World Cup Eliminator Graz

Het parkoers in Graz was ten opzichte van vorig jaar niets veranderd. Een zwaar en eerlijk parkoers dus. Meer dan voldoende inhaalmogelijkheden en een stijle klim (van zo’n 30 sec) die de fysieke verschillen van de renners duidelijk zou maken. 

De kwart finale speelde ik slim, ik hield vanuit de achterhoede het overzicht en plaatste in de laatste ronde op de klim mijn aanval. Daarmee spaarde ik veel energie en dat kwam goed uit in de halve finale. 

In de halve finale trof ik Titouan en Simon. De nummer 2 en 4 in het klassement en alle drie gebrand op een plek in de grote finale. Titouan startte hard en direct nam ik zijn wiel, ondertussen hield ik Simon in de gaten en hield ik waar nodig de deur dicht. In de tweede ronde trok Titouan nogmaals hard door op de klim, ik kon goed volgen en zag dat wij langzaam uit liepen op Simon en daarmee de plek in de grote finale veilig stelde.

In de grote finale trof ik naast Titouan ook Hugo (de nummer 1 in het klassement) en Anton Olstam. Waar ik in Winterberg net niet de controle kreeg over de race zat ik er nu wel vanaf de start goed bij. Zoals verwacht startte Hugo hard en legde het tempo hoog. Ik zat na wat ‘duwen en trekken’ met Titouan bij Hugo in het wiel en zorgde er net als in de 1/2e finale voor dat ik de deur dicht hield. In de tweede ronde zette Hugo hard aan op de klim en liep langzaam bij mij weg. Hugo was vandaag fysiek gewoon sterker. Op dat moment had ik ook Titouan nog in mijn wiel. Ik wist dat ik moest oppassen voor zijn eindschot dus ging ik zo hard als ik kon de laatste bocht in richting de finish. Ik reed zo hard als ik kon maar werd nog net op de streep voorbij gestoken door Titouan. een derde plaats in de afsluitende World cup.

3e plaats World Cup klassement 2019

Met het behalen van de derde plaats in de World Cup in Graz behaalde ik voldoende punten om ook mijn derde plaats in het World Cup klassement veilig te stellen. Een solide resultaat wat laat zien dat ik met het missen van één (van de zes) World Cup nog altijd voorin mee doe. Een seizoen wat op momenten fantastisch was en soms een worsteling. Een jaar met veel progressie, ervaringen en nieuwe inzichten. 

Afsluiting van het seizoen

Met het afronden van de World Cup in Graz is ook mijn ‘officiële’ wedstrijdseizoen ten einde. In de komende periode ben ik nog wel sportief actief. Zo doe ik op 5 oktober mee aan de grootste E-MTB wedstrijd serie van Europa welke in Barcelona verreden wordt. Hier zal ik deelnemen aan de Cross Country en de Enduro race. Een stuk dichter bij huis, op zondag 20 oktober, zal ik nog aan de start staan bij het City Downhill event in Nijmegen. Hierbij starten wij boven bij het Valkhofpark en is het doel zo snel mogelijk over een technisch parkoers naar beneden te rijden waarbij de tijd onderaan de Waalkade gemeten wordt. De renner met de snelste tijd wint de race.