1e & 4e plaats World Cup Winterberg

*foto’s gemaakt door: City Mountainbike & Niels van Baal

Afgelopen weekend was het centrum van Winterberg, de Duitse wintersport plaats waar ook in de zomer veel Nederlanders te vinden zijn, het decor van de UCI MTB World Cup.

Met nog twee rondes te gaan in de World Cup zou het een spannende strijd gaan worden. Met name in de top 3 zouden een aantal interessante verschuivingen plaats kunnen vinden.

4e plaats in de World Cup Eliminator

De battle voor het klassement:
Dat het spannend zou worden vandaag wisten Hugo (148p), Titouan (125p) en ik (120p) al vanaf het moment dat wij het wedstrijd terrein op kwamen rijden. Alle drie maken we nog kans om de World Cup overall te winnen. Voor mij zou dat betekenen dat ik vandaag de wedstrijd moest winnen om zodoende het gat te verkleinen op Hugo en daarmee Titouan voorbij te gaan.

Mijn eigen doel:
Daarnaast had ik ook nog een eigen doel in de wedstrijd. Na het analyseren van het EK, WK en de World Cup in Valkenswaard waren er zaken te verbeteren en dat had met name te maken met het krijgen van grip op de wedstrijd. Het analyseren van het parkoers, de concurrentie en hun sterkte en zwaktes moet ik meer gaan uitspelen. Dit door logische en slimme keuzes te maken wat betreft tactiek, aanval, verdedigen en tel van andere punten die in een race van 2,5 min voorbij komen. Voorheen zette ik dat niet naar mijn hand, vandaag was juist dat het doel.

De uitvoering:
In de 1/4 en 1/2 finale lukte dat bijzonder goed. Op basis van concurrentie besloot ik in de 1/4 finale wat afwachtend te koersen en mijn slag te slaan in de tweede ronde waarin ik van 3 naar 1 reed. Met Hugo in de 1/2 finale wist ik dat het vanaf het begin hard zou gaan en ik zijn wiel moest hebben. Dat lukte en door Hugo het tempo te laten bepalen en de nr 3 en 4 af te houden haalde ik zonder te veel problemen de grote finale.

De grote finale:
In de grote finale moest ik het opnemen tegen Hugo, Titouan en Fabrice. Jawel, de volledige top 3 van het klassement stond in de finale! Fabrice koos er voor van begin tot eind vol gas te geven en trok dan ook vanuit de start hard door. Ik kwam wat in de verdrukking, hield wat afstand om mijn actie in de eerste bocht in te zetten. Hugo had hetzelfde plan en beide kwamen we er niet voorbij. In het deel dat volgde was inhalen niet mogelijk en dus wachtte ik mijn kans af vlak voor het ingaan van ronde 2. Zodra ik die mogelijkheid zag zette ik hard aan, ging Hugo voorbij en dook samen met Titouan de bocht in (dit ging met 50km/h). Helaas kwam ik net een paar centimeter te kort waardoor ik mijn snelheid niet mee kon nemen de klim op. Ik viel wat stil en zag Titouan en Hugo weer voorbij komen. Na het gaatje dicht gereden te hebben op de klim lag alles weer bij elkaar, er lag nog één kans om iets te proberen en dat was op de rechte lijn naar de finish toe. Dat dachten we allemaal, we zette alle 4 hard aan maar een verandering van positie vond niet meer plaats.
Balen deed ik na de wedstrijd wel. Dit was mijn kans om in het klassement op te schuiven en dat is niet gelukt. De blijdschap dat mijn persoonlijk doel wel gelukt was (om meer grip op de wedstrijd te krijgen) verving later op de dag de teleurstelling.

1e plaats in de Short Race

Later op de dag vond er ook de Short Race plaats. Ditmaal geen heats met 4 renners, zoals in de eliminator, maar alle renners tegelijkertijd op het parkoers. Een wedstrijd over 20 minuten waarin al gauw een kopgroep van 8 man ontstond. Deze groep werd langzaam kleiner door het hoge tempo en de continue aanvallen die werden ingezet. Een groot deel van die aanvallen liet ik door de concurrentie dichtrijden. Zelf wachtte ik mijn kans af en die kwam, twee rondes voor het einde. Ik schoof wat naar voren en daar waar ik in de finale van de Eliminator mijn aanval plaatste en het net niet lukte, was het ditmaal wel succesvol. Ik sprint op de start/finish strook langs de concurrentie, dook met een moordend tempo de bocht in en nam mijn snelheid mee de klim op. Vanaf dat moment heb ik niet meer achterom gekeken en overal waar ik kon trappen, zo hard mogelijk aangezet. De bochten met overtuiging en scherpte gereden en uiteindelijk met een kleine voorsprong als eerste de finish gepasseerd!

Heerlijk om de bevestiging te krijgen en de short race te winnen. Het laat ook maar weer zien hoe nauw het komt in de eliminator. Daar was ik fysiek ook in orde maar kwam mijn aanval net niet tot zijn recht en wordt je 4e. In de short race valt de aanval net wel goed en win je..

Vrijdag 20 september World Cup Finale

Komende vrijdag zal Graz (Oostenrijk) de gastheer zijn van de World Cup finale. Met Hugo momenteel aan de leiding (188p), Titouan op twee (155p) en ik op drie (145p) zal ook dat een spannende race gaan worden!