Terugblik World Cup Eliminator Valkenswaard

Wat was het een dag vol belevingen. Onder luide aanmoedigingen van alle supporters en het rijden van een aantal super spannende races heb ik een 5e plaats in de Eliminator en een 2e plaats in de Short race behaald! 

Wedstrijd verloop

Het Brabantse Valkenswaard werd gisteren overgenomen door het spektakel van de World cup Eliminator. Ooh, en de 80 supports van VANECK Racing die fanatiek hun longen uit het lijf schreeuwde. Het was een mooie dag met spannende races, emoties en landelijke media aandacht. Hoe de wedstrijd verliep lees je hieronder.

World Cup Eliminator
Het leek gisteren wel de formule 1. Op het stratencircuit in Valkenswaard werden de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten gehouden en kwamen van alle kanten tips en adviezen. Waarom? Omdat net voor het starten van de heats er regen voorspeld werd. En dat viel er. De regen maakte het parkoers verraderlijk glad. Daar waar we in de kwalificatie nog op droge omstandigheden reden, hier haalde ik een 5e tijd, was de situatie in de heats 180 graden andersom.

Ik reed met een lagere bandenspanning, wist dat grip en focus in de bochten ontzettend belangrijk was en dat het in de laatste ronde (we reden in één heat twee rondes) hectisch zou worden.

In de1/4 finalerijd ik een sterke race. Vestig mij in eerste instantie op P2, maar merk dat er druk van achteruit komt. In de tweede ronde maak ik een inhaalactie en rijd mijzelf daarmee uit het gedrang. Achteraf blijkt dat de juiste keuze, want ik hoor bij het indraaien van de laatste bocht metaalwerk knarsen en renners schreeuwen. Ik ben veilig door naar de volgende ronde.

De 1/2 finaleis een spectaculaire. Met renners als Lehvi Braam en Hugo Briatta, een heat wat net zo goed de finale had kunnen zijn. Ik kies er voor om na de start op plek 3 te gaan liggen en van daaruit een aanval te plaatsen. Bij het naderen van de laatste bocht voordat we de 2e ronde in gaan zie ik Lehvi de binnenkant kiezen. In eerste instantie kiest Hugo ook die lijn, ik versnel en zet mijn aanval via de buitenkant in. Net voor de splitsing besluit Hugo toch naar buiten te gaan, hij verliest grip en gaat onderuit. Met de extra snelheid die ik zojuist creëerde kon ik niets anders doen dan over hem heen rijden (check de beelden van de NOS) en kom daardoor vast te zitten in het dranghek. Zo snel als ik kan probeer ik mijn weg te vervolgen om het gat op de nummer 3 dicht te rijden. Ik vind de aansluiting, ga de sprint vanuit zijn wiel aan, maar kom op de streep net te kort. Dat is zuur, maar ook dat is Eliminator.

In de kleine finale start ik hard en ga ik op positie 2 liggen. Direct daarna zie ik een gaatje en neem ik de koppositie. Door het nemen van twee goede bochten heb ik een klein gaatje en besluit ik vol door te trekken. Zowel ronde 1 als ronde twee lig ik aan de leiding en bouw ik mijn voorspong meter voor meter uit om uiteindelijk met een ruime voorsprong de kleine finale te winnen. Plaats 5 was vandaag gezien de situatie in de 1/2e finale het hoogst haalbare.

Short Race:
Later op de dag nam ik ook nog deel aan de short race. In de 20 minuten die de wedstrijd duurt rijden we met alle renners tegelijkertijd over het parkoers. Ik maak de keuze om afwachtend, maar wel alert te koersen. Veel jongens proberen weg te rijden, maar ik wist dat dat zeker in het begin (als iedereen nog fris is) niet ging lukken. Langzaam aan wordt de groep kleiner en met 5 minuten te gaan kwamen de eerste echte aanvallen. Ik kon iedere keer goed volgen tot er een kopgroep van drie overbleef. Ik trok een ronde hard door en zat alleen nog met Titouan (de wereldkampioen) samen. Hij nam vervolgens de leiding en ik probeer in de laatste bocht van de laatste ronde een actie te maken. Ik zet mijn fiets aan de binnenkant er  naast en sprint aan de leiding richting de finish. De inspanning van mijn actie kostte veel energie en met het sterke eindshot wat Titouan nog had komt hij mij in de laatste meters nog voorbij. Een 2e plaats als resultaat. Slim gereden, initiatief getoond en gestreden. Meer zat er niet in.

Supporters

Naast de sportieve activiteiten was er ook een VANECK RACING VIP dag georganiseerd voor sponsoren, vrienden, familie en fans. Ruim 80 fanatieke supporters stonden langs de lijn om het spektakel mee te maken en mij vooruit te juichen. Kippenvel!