Terugblik: Het eliminator seizoen 2017

De 2017 doelstelling

In 2016 heb ik veel tijd en energie geïnvesteerd in de ontwikkeling van mijzelf als topsporter. Facetten als Techniek, Tactiek, Mentaal, Psychologisch en Fysiek hebben centraal gestaan en hebben zich ontplooit in een Topsport levensstijl die als basis dient voor alle trainingen en wedstrijden.

Met dit stevige fundament wilde ik in 2017 samen met mijn trainer (Guido Vroemen) en coach (Jos Schlangen) verder bouwen richting de topprestaties op XCE (sprint) gebied.

De terugkeer van de World Cup XCE sloot dan ook perfect aan op mijn doelstelling: Het podium betreden op het hoogste niveau binnen de XCE races. Daarnaast was ik er op gebrand de Nederlandse titel terug in mijn bezit te krijgen.

Tot slot was er ook de topsportomgeving die ik graag wilde continueren en verder wilde uitbreiden om ook de komende jaren met de internationale top mee te kunnen. De bijdrage van het Stappenbelt Specialized Racing Team en mijn persoonlijke sponsoren zijn hierin van grote waarde geweest!

Het seizoen

Alvorens we naar de resultaten gaan kijken, een belangrijk aspect van topsport, wil ik jullie eerst meenemen in mijn ontwikkeling als atleet.

Cross Country Eliminator (XCE)

Italië, mijn favoriete land!
In mei startte het Eliminator seizoen, dit was tevens direct de openingsmanche van het World Cup seizoen. In Italië reed ik naar een 3e plaats en pakte daarmee mijn eerste World Cup podium! Een mooie opsteker dat het harde werken in de winter en de voorbereiding juist is geweest. Over de uitvoering was ik kritisch, fysiek ging het goed maar ik was niet dominant genoeg.

De Nederlandse titel

Dit was een speciale wedstrijd. Ik wilde deze wedstrijd zo graag winnen en voor het eerst kwam er een kracht bij mij naar boven die ik niet eerder heb ervaren. De finale ging niet zoals gepland, Daniel (grootste concurrent) was sterker in de eerste 100 meter en kon vanuit daar de wedstrijd op slot gooien. Kostte wat kost moest ik er voorbij, ik zette 4 inhaalacties in (nooit eerder was ik zo aanvallend) maar elke actie werd door Daniel afgehouden. Tot ik actie 5 plaatste en Daniel brak, ik kwam er voorbij en won mijn tweede nationale titel in mijn carrière. De vreugde van de titel zakt op den duur weg, de overtuiging en kracht die ik daar liet zien, die is er nog steeds. Wauwh!

 

Meer succes op het EK
In de periode voor het EK had ik mooie dingen laten zien en dat wilde ik op het EK ook uiten. Ik had mijn doelen op top 8 gezet. Misschien wat bescheiden maar het gaf tevens ook rust en ontspanning. Met name dat laatste was op dit parkoers belangrijk. Dat bleek ook zo te zijn, ik reed de snelste kwalificatietijd en trok volledig mijn eigen plan.

In de finale waren de verschillen klein, ik finishte als derde op slechts 0,2 seconde van de winnaar. Naderhand kwam het besef dat ik hier had kunnen winnen. In de training heb ik een inhaalactie geoefend die geen andere renner aan zou durven, er was in de finale ruimte om die actie in te zetten maar dat deed ik niet. Vanaf dit moment kwam het besef hoe-veel-meer potentieel er nog in mij zit en ik dat er allemaal uit wil laten komen!

 

World Cup Winterberg
De World Cup in Winterberg stond in het teken van vastberadenheid. Daar waar ik op het EK de inhaalactie niet maakte verplichtte ik mij dat in Winterberg wel te doen en met succes. De een nog mooier dan de ander. Die aandacht op de inhaalacties kostte mij in de finale zoveel energie dat ik op 10 meter voor de finish stil viel en door twee renners werd ingehaald en als derde finishte. Even baalde ik, maar uiteindelijk kijk ik zeer positief terug op dat weekend. Ik heb mijzelf overwonnen en weer een stukje meer van mijn potentieel laten zien.

Teleurstellen, herpakken en succesvol zijn
Bovengenoemde drie woorden vatten de World Cup in Antwerpen (tevens de afsluiting van het seizoen) goed samen. De voorbereiding op Antwerpen was super. Fysiek was ik in orde, mentaal/psychologisch was ik sterk en door veel tijd te investeren in mijn inhaalacties was ik een stuk overtuigender geworden dat ook dit in wedstrijden paraat zou staan. Van dat alles kwam weinig terecht in de World Cup XCE in Antwerpen. Ik was te afwachtend en toen ik eindelijk mijn actie maakte kwam ik 10 cm te kort. Een teleurstellend resultaat, maar wat ik nog veel erger vond, ik liet daar niet zien tot wat ik allemaal in staat ben.

Ik kreeg een herkansing. Later op de dag werd de short race gereden. Dezelfde concurrenten als in de sprint wedstrijd alleen nu startte we allen tegelijkertijd over een wedstrijd van 30 minuten. Ik herpakte mij, liet zien tot wat ik in staat was en finishte als 2e.

Gemotiveerder dan ooit, op naar 2018!
Daarmee sluit ik seizoen 2017 af en ben ik meer dan ooit gemotiveerd om 2018 in te gaan. Dit seizoen heb ik laten zien bij de internationale top te horen en dat terwijl ik nog niet het maximale uit mijzelf heb gehaald. Dit seizoen heb ik namelijk ook gezien hoeveel rek en potentieel er nog in zit. Ik kan niet wachten om dat komend jaar te laten zien! Mooie plannen, mooie doelen en hopelijk een mooi 2018 seizoen komt er aan!