Mijn eerste Cross Country podium dit jaar!!!

Dit maal geen chronologische opbouw van mijn nieuwsbrief. In plaats van te beginnen met de Derny race op zaterdag start ik de nieuwsbrief met mijn 3e plek op zondag.

Zondag stond de finale van de Nederlandse Cross Country (XCO) op het programma. Op het ’thuis’ parkoers in Apeldoorn (Dit is waar het MT van het Stappenbelt Specialized Racing Team is gevestigd) werd er gedurende 90min gestreden om de overwinning.

Met de start kwam ik goed weg (een voordeel van sprinter zijn), keek even om mij heen om te zorgen dat Erik en Jeroen (m’n ploeggenoten en kanshebbers voor de overwinning vandaag) ook mee zaten en nestelde mijzelf in de kopgroep.

Na twee rondes lagen de kaarten als volgt op tafel. Marc Bouwmeester was Solo weg gereden, Erik zat in de achtervolging en samen met Jeroen en Sam reden we in de achtervolgende groep. Niet veel later liet Erik zich terug zakken en met 40 minuten koers achter de rug reed ik nog steeds voor de prijzen mee. Tien minuten later zat ik er nog steeds bij. Toen de speaker vermelde dat er nog 3 rondes te rijden waren kreeg ik het geloof dat ik dit tot het einde vol kon gaan houden.

Met nog 2 rondes te gaan moest Jeroen Boelen het hoge tempo aan zich voorbij laten gaan. Marc reed nog steeds op kop en voor 3 renners waren er dus nog 2 podium plekken te verdelen.

De laatste ronde probeerde ik het tempo nog wat op te schroeven, hoe rap ik als sprinter nog zou zijn na 1,5u koers was voor mij moeilijk in te schatten en dit leek mij een mooi strijdplan. Sam moest er af, dat was deels ook te wijten aan mechanische pech maar toch. Erik en ik waren nog over, 2 ploeggenoten, 2 podiumplaatsen.

Met nog een halve ronde te gaan plaatste Erik een goede aanval die mij op een meter of 10 achterstand zette. Dat gaatje werd langzaam iets groter en sprinten voor die 2e plek was dan ook niet meer nodig. Heel, heel, heel tevreden kwam ik als 3e over de streep!

Fysiek ben ik sterk, dat merk ik aan alles. De laatste weken richt ik mij echter volledig op het komende NK en EK eliminator. Dat betekent veel sprints, kort intensief werk en minder focus op de langere afstand (XCO).
Ik ben dan ook ontzettend blij met het resultaat en de manier van rijden vandaag. Dat ik zo dicht bij deze jongens zit heeft mijzelf ook doen verbazen. Een fantastische opsteker en vertrouwen dat ik ook in de XCO nog goed uit de voeten kan. De race vandaag is geen garantie voor de toekomst, maar naar mijzelf wel een bewijs dat ik ook de langere afstand aan kan.