Mijn voorbereiding op een groot toernooi!

Mijn voorbereiding op een groot toernooi!

Hoe bereid je jezelf voor op zo’n groot toernooi? Doe je iets extra’s of juist bepaalde dingen minder? Ik vertel je er alles over in dit artikel!

Organisatie:

Twee maanden van te voren begint de organisatie. Ik heb altijd iemand bij mij. Lange afstanden in de auto besteed ik het liefst op de bijrijdersstoel, dat houdt mij fit en ontspannen. Ook tijdens de wedstrijd zijn extra handjes gewenst, van het aangeven van een bidonnetje tot het vergaren van informatie bij de jury. Iemand zo ver krijgen om mee naar Italië te gaan, dat was zo geregeld!

Ook de accommodatie is een van de zaken die ik in mijn voorbereiding mee neem. Het liefst verblijf ik in een appartement zodat ik mijn eigen eten kan bereiden en ik zeker weet dat ik mijn materiaal binnen kan zetten. Wel zo veilig.

Vorm:

Uiteraard is dit het belangrijkste aspect, zie het als de basis om te kunnen presteren. Al kan ik je vertellen dat een slechte accommodatie of hinderlijke randzaken ook van invloed kunnen zijn op een topprestatie.

Maar goed, de vorm. Dat is niet alleen lichamelijk in orde zijn. Ook als persoon, laten we zeggen mentaal en psychologisch moet je in orde zijn. Daar later meer over.

Fysiek:

Eerst het fysieke gedeelte. Deze voorbereiding begint al vele maanden eerder. Na de winterstop kom ik met mijn begeleidingsteam samen en zetten we de doelen op papier. We omkaderen bepaalde wedstrijden en trainen daar vervolgens naartoe. Die voorbereiding doe ik samen met Guido Vroemen (trainer), nauwlettend volgt hij mijn trainingen, analyseert en stelt bij.

Mentaal/psychologisch:

Laten we als uitgangspunt nemen dat je fysiek goed moet zijn, maar geeft dat de garantie dat je op die dag ook het maximale van je lichaam kan vragen? Belemmert  wedstrijdspanning? Het weer? Of de concurrentie die aan de start staan? Samen met Jos Schlangen (systeem coach) tackelen wij al dit soort vragen om op de dag dat het moet gebeuren je het beste uit jezelf kan halen.

Vertrouwen:

Uiteindelijk draait het om vertrouwen. Vertrouwen in jouw eigen kunnen. Maar hoe krijg je vertrouwen? Naar mijn mening niet (alleen) door enkel te kijken naar het resultaat. Natuurlijk geeft een goed resultaat een boost en maakt inzichtelijk waar je staat t.o.v. de concurrentie maar dat is slechts tijdelijk. Voor mij staat niet het wat maar het hoe centraal. Hoe heb ik dat resultaat bereikt? Volg je die lijn, dan zijn er ineens veel concrete thema’s waaraan je kan werken. Denk hierbij aan de ademhaling, ontspanning, techniek, tactiek etc. Zaken die houvast bieden en waarin je progressie kan boeken. Je geeft ruimte aan groei. Vertrouwen.

Specifieke voorbereiding:

Aan de fysieke en mentale/psychologische aspecten inclusief details is hard gewerkt. Dat alles moet straks in de wedstrijd kloppen. Ik zit echter met een probleem. Er zijn geen wedstrijden die ik in mijn voorbereiding mee kan nemen. Komend weekend moet ik het direct voor het ‘echie’ doen. Daarom heb ik het parkoers van Italië goed bestudeerd en dit voor 95% thuis na kunnen bouwen. Vervolgens heb ik renners uitgenodigd om met mij te trainen. Verschillende lijnen uitgeprobeerd, inhaal acties en fysieke inspanningen om op deze manier alle aspecten waar ik vijf maanden lang op aan het trainen ben tot uitvoering kan brengen.

Omgaan met twijfel

Ik ben er klaar voor, heb een goede voorbereiding gedaan. De organisatie klopt, fysiek ben ik in orde, mentaal/psychologisch heb ik het op de rit, alle details zijn getraind en goed tot uitvoering gekomen in de specifieke trainingen (battles met concurrenten). Waar gaat dat toe leiden? Welk resultaat ga ik daarmee behalen? Waar zou ik mij in het internationale veld bevinden? Het zijn vragen waar ik op dit moment geen antwoord op heb. Ik kan wel gaan speculeren wat het antwoord is maar dat levert mij onnodige wedstrijdspanning en twijfel op.
Vertrouwen halen uit mijn eigen groei, met zekerheid kunnen zeggen dat ik in alle aspecten gegroeid ben en dat tijdens training tot uitvoering heb kunnen brengen.
Er is maar een gedachte die belangrijk is. In Italië niets minder dan het beste van mijn kunnen te laten zien!

Er zijn nog zoveel meer zaken waar mijn aandacht naar toe gaat om daarmee de details verder te perfectioneren. Denk aan voeding, materiaal, kracht training, ontspanning etc. Wellicht daar een andere keer meer over.