Mountainbike-prof Jeroen van Eck zet zich in voor de breedtesport

Wedstrijden rijden zit er even niet in voor professioneel mountainbiker Jeroen van Eck, maar stilzitten doet de eliminator-specialist uit het Gelderse Leuth niet. Zijn instructievideo’s zijn een hit op YouTube en helpen veel liefhebbers hun techniek te ontwikkelen.


Wielerzaken in Nederland merken het op alle fronten. Omdat mensen door het coronavirus veel thuis zitten en buiten fietsen wél mag, zijn wielrennen en mountainbiken populairder dan ooit. De onlangs geopende nieuwe, spectaculaire mountainbike-routes in het Rijk van Nijmegen worden veelvuldig gebruikt, zo constateerde Van Eck tijdens zijn trainingen.


,,Het is erg mooi om te zien dat onze sport op deze manier in de breedte groeit en dat mensen er enthousiast over zijn”, vertelt de Europees kampioen van 2015. ,,Je ziet nu alleen veel verschil in niveau, en veel meer beginners dan normaal. Zij missen de skills en ervaring en dat zorgt voor onveilige situaties en soms valpartijen. Door het niet goed remmen of sturen gaat ook de kwaliteit van de paden achteruit. Omdat ik zelf door de coronacrisis ook veel meer ruimte in mijn agenda heb, ben ik begonnen met het maken van korte instructievideo’s. Zo hoop ik beginners op weg te helpen en de meer ervaren bikers beter te maken.” 

Deze #BikeTutorials werden in enkele weken meer dan 13.000 keer bekeken. Inmiddels heeft het YouTube-kanaal van Van Eck 590 abonnees. De mountainbiker hoopt nog verder te groeien. ,,Ik krijg veel leuke reacties, hoor dat mensen er echt iets aan hebben. Ik krijg ook veel verzoekjes om bepaalde thema’s te behandelen. Het zou gaaf zijn als ik ook ver buiten mijn eigen regio de mensen kan bereiken. Ik wil erg graag mijn kennis delen.”

In de afgelopen weken maakte Van Eck onder andere video’s over bochten (LINK), drop-offs (LINK) en afdalen (LINK). Binnenkort volgen #BikeTutorials over rijden door los zand, bunny hops en behendigheid op de fiets.