Materiaal

De eliminator wordt verreden op een uitdagend parkoers van 500-1000 meter waar de renners zo'n 2 minuten over doen. Het parkoers bestaat uit korte klimmen, afdalingen en technische secties met een lange rechte lijn richting de finish.

Op dit parkoers leggen de renners een individuele tijdrit af waarbij de beste 32 renners zich voor de finales kwalificeren. In de finales wordt er middels een knockout systeem gewerkt, van de 4 renners in de heat gaan steeds de snelste 2 door tot een uiteindelijke grote of kleine finale.

Een echte kijksport. Het is spectaculair, hoge snelheden, gave inhaal acties en crashes gegarandeerd. Middels een aantal camera's makkelijk in beeld te brengen en commercieel zeer interessant.

De Cross country is de discipline waar het allemaal mee begon. Het toetreden tot de Olympische spelen in 1996 maakt deze discipline tot de dag van vandaag een belangrijk onderdeel.

Het parkoers heeft een lengte van 4-5 km en is fysiek zwaar. Klimmen, afdalingen, rechte stukken en technische passages moeten overwonnen worden. Alle renners starten tegelijkertijd en de renner die na 1,5u de finishlijn als eerste passeert wint.